O mně...

Jsem obyčejný, trochu praštěný otec dvou skvělých holčiček, lenoch, parchant a pesimista, který rád komentuje vše kolem...

pondělí 1. března 2010

Hokej

Tak nám skončila zimní olympiáda ve Vancouveru. Naši sportovci byli celkem úspěšní, ale i tak někteří (ať už z jakéhokoliv důvodu) zklamali. To by teprve bylo medailí! Přiznám se, že mě na olympiádě zajímal vlastně jen hokej.

Když jsem poprvé přemýšlel o Vancouverském hokejovém turnaji a našich šancích na medaile, moc šancí jsem nám nedával. Náš hokej už několik let nepatří mezi naprostou špičku a mnoho hráčů světového formátu bohužel nemáme. Ne tolik jako Rusko, Kanada, nebo USA. A navíc nám chybí naprostá hvězda....jako je v kanadském výběru Crosby, v ruském Malkin s Ovechkinem, nebo v tom americkém Patrick Kane.

Ale zase to neznamená že bychom neměli nikoho dobrého. Vždyť v brance bude letos famózní Vokoun, v obraně máme borce jako Kaberleho, Kubinu nebo Židlického. V útoku pak Havláta, Eliáše, Erata, Plekance a hlavně Jágra, který je ve svém věku ještě pořád skvělým hokejistou. Nejsou to sice žádné superhvězdy, které by vládly tabulkám v NHL (kromě Vokouna, který vévodí např. tabulce úspěšnosti zákroků), ale mohlo by to stačit třeba na bronz.

První západ našeho týmu se Slovenskem byl super. Docela pěkný hokej a hlavně jsme vyhráli. Překvapil mě Jágr, který byl jednoznačně nejlepším na ledě, to jsem nečekal. A taky Vokoun, očividně má letos opravdu formu. Rovněž zápas s Lotyšskem nebyl špatný a byla radost se na něj koukat. Teda až na ten konec, který jsme trochu pokazili.

No a pak přišlo Rusko. Předtím by mě ani nenapadlo že bychom je porazili, ale když to projeli se Slovenskem, tak porazitelní rozhodně jsou. A taky že byly, jen ne pro nás. Ten zápas poukázal na několik problémů našeho týmu. Obrana dělala chyby. Přesilovky byly příšerné - přihrávky pořád dokola, zakončené prudkou střelou našich obránců pár metrů od modré. Ani ve hře v plném počtu nám to nešlo - opět žádné smysluplné akce a když už jsme se dostali za ruskou modrou, skončilo to opět nesmyslnými přihrávkami na obránce a pořád dokola. Hrozná byla i hra u mantinelů - jako bychom se rusů báli a vůbec nehráli tělem. To Rusové se v tomhle nijak nerozpakovali a u hrazení si nás podávali. O odporném zákroku zákeřného Ovechkina na Jágra ani nemluvě. Rusko nás vypráskalo a 4:2 to bylo jen díky Vokounovi.

Osud se nad námi ale smiloval když Kanada v základní skupině prohrála s USA a Švýcarsko nedokázala porazit v základní hrací době. Z osmifinále, které jsme měli hrát opět s Lotyšskem jsme totiž pro čtvrtfinále dostali toho nejslabšího z favoritů - Finsko. Naopak Rusko, které nás porazilo a vyhrálo skupinu čekala Kanada. Máme to holt štěstí!

Kdo ale viděl náš osmifinálový zápas s Lotyšskem, měl asi žaludeční potíže ještě celý den. Po slabém vedení 2:0 jsmekonec zápasu totálně nezvládli a Lotyši vyrovnali. Nakonec jsme je sice v prodloužení porazili, ale po zápase zůstala hodně hořká pachuť. A opět se opakovaly stejné chyby. Ani proti lotyšům jsme nedokázali vůbec hrát tělem a oni si tak dělali co chtěli. Totálně sprzněné přesilovky a koncovka vůbec, nám málem připravily obrovskou ostudu a náš další soupeř nám už jako snadný najednou nepřipadal.

Bylo jasné že naše hra se musí zlepšit. A trochu se opravdu zlepšila. Začali jsme hrát více tělem a dostávali se trošku víc do šancí. Jenomže pořád málo. Navíc jsme polovinu první třetiny hráli v oslabení. V zápase jsme měli několik docela dobrých šancí, ale z postupu se nakonec radovali finové.

"Hráli jsme dobře, ale měli jsme smůlu a nepostoupili jsme" tak tuhle hlášku říkáme už několik let po sobě. Ano, vždycky hrajem čtvrtfinále dobře, ale to je prostě málo. Soupeři ho hrají vždycky lépe. A o našem osudu nerozhodovalo jenom čtvrtfinále, celý turnaj jsme hráli špatně. Možná s vyjímkou prvního zápasu.

Už několik let po sobě končíme ve čtvrtfinále. Nedaří se ani juniorským týmům. Počet našich hokejistů, působících v NHL se snižuje. Ještě rychlejni se snižuje počet českých hokejistů, na každoročním draftu NHL. Je český hokej v krizi? Ano, v pořádné!

Žádné komentáře:

Okomentovat